post

Spänd stämning – eller kättja på jobbet

Så, hur viktigt är liderlighet i arbetslivet, som inspiration, motivation och pådrivare? Jag hade faktiskt ett samtal om detta ämne, då vi diskuterade om inte lite erotisk spänning kunde vara sporrande på jobbet. Man börjar vilja glänsa lite för att man vill bli sedd av någon, eller så vill man visa någon annan att den är sedd. (På ett positivt sätt, alltså. Inte att man ser den när den plockar ner tragiska mängder av de där pyttesmå mjölktetrorna som står vid kaffeautomaten i en väska och tar med sig hem.) Den här spänningen eller åtrån gör i alla fall att man varvar upp och börja prestera på en nivå som kanske till och med förvånar en själv.

Men det behöver ju inte handla om någon typ av amorös spänning. Konkurrens kan fungera precis lika bra, så det kanske är bättre att använda begreppet lidelse än liderlighet. Lidelse kan ju vara passion inför vad som helst, till och med Jesus. Fast religiös spänning på jobbet vet jag faktiskt inte riktigt hur det slår.

Liderlighet eller lidelse kan alltså fungera perfa som prestationshöjare – tills det fysiska uttrycket lägger en tung hand på rätt – eller fel – ställe. Fysiskt uttryck kan förstöra den mest kreativa av arbetsmiljöer och fort kan det gå. För en sån där fin förening av två förälskade som brukar utgöra klimax i en romantisk komedi stampar helt enkelt ut den prestationsfrämjande glöden och ersätter den med…ett arbetsplatsförhållande. Jahapp. Och därmed är vi tillbaka på ruta ett. Fast allt det här är naturligtvis bara teorier. Jag har aldrig haft ett hederligt jobb i hela mitt liv.

Lämna ett svar