post

Steinmo på resa 2014: Prag – ett hemligt förbund

Prag förbundPrag är som en väldigt snäll kamrat efter bedrövliga Bratislava. Prag lägger armen om mig och säger att ”jag kunde ha varnat mig redan innan hur det skulle bli där, men då är då och nu och nu, så slappna av och låt mig ta hand om dig”. Och jag faller baklänges i en enda lång trygghetsövning där jag tas emot av idel vänlighet.

Det är då symtomatiskt att jag här finner en tvillingsjäl, en underdogsyster och en rival om titeln EU:s Mest självutplånande. I Stare Mesto – Prags Gamla Stan – en gigantisk turistmagnet, finns otroligt nog en liten affär som ligger på adressen Karlova 25. Den heter Parazit, www.parazit.cz, och säljer kläder och accessoarer som designats – och ibland tillverkats – av oetablerade kreatörer från bl.a. Tjeckien, Slovakien och Ukraina. Där, bland folkloresweatshirts och hyllnings-t-shirts till Tjeckiens äldsta cykelfabrik, hittade jag små smycken gjorda av urverksdelar.

Affärsdrivarinnan, en trevlig,  pratglad människa, berättade att designerns pappa var en känd konstnär från Ukraina, och att hennes smarta syster höll på att göra grandios akademisk karriär, medan hon själv hukade i skuggan av dessa två stålegon, ständigt tvivlande på sin egen förmåga och plågsamt blyg. (Det var fullservice i denna affär, man fick designernas privatliv redovisat, vilket faktiskt kan tillföra mycket till ens shoppingupplevelse.)

Systern brukar följa med när hon levererar sina bijouterier och sitta och gapa om att hon tar för lite betalt och inte är framåt nog och lite kanske en skam för familjen. Då tittar  nog ner i golvet eller in i väggen, men aldrig upp i taket. För det krävs det en helt annan sorts karaktär, som det nog är roligare att vara.

Jag tvekar inte en sekund. Jag köper. Det blir en fin ring. När jag sätter den på fingret känns det som om hon och jag ingått ett förbund, som är så hemligt att bara en av oss vet om det. Men jag ska finnas där, metafysiskt, och vara den snällaste av kamrater och säga ”nu är nu, men sen är sen, och det kommer att bli jättebra, eller åtminstone mycket mindre jobbigt, så slappna av och låt mig ta hand om dig.”

Slutligen ska sägas att hon även har den moraliska kompassen helt rätt inställd. En detalj på ringen föll av efter 35 minuters användning. Och den ärgar. Hennes syrra får säga vad hon vill – hon ska definitivt inte ta mer betalt.

Lämna ett svar