aside

Köpte pizza igår. Köpa pizza är bra för det är enda gången jag läser tidningen Ny Teknik. Det är den eller Populär Historia, men det har blivit mycket pizza på sista tiden, så jag har redan låst alla nummer av den.

Igår läste jag om en ny applikation för iPhone som hette Sekai Camera. Med den skulle det bara vara att rikta din iPhone mot något, som en butik, en restaurang eller en frisörsalong och vips – så fick man en massa information i sin iPhone. Och inte ska det bli nåt marknadsföringssnack, utan användarna själv ska skriva om sina erfarenheter, var man smittats med salmonella eller fått ett riktigt dåligt fönjobb. Ãven bra saker ska självklart gå att skriva. Allt detta låter toppen-toppen.

Men sen stod det längst ner i artikeln att när ansiktsigenkänningsteknik börjar användas mer allmänt så kommer ju folk att kunna rikta sina telefoner mot andra människor och kanske få fram uppgifter om namn, adress, inkomst, civilstånd och gud vet vad. Det var rena skräckläsningen för en gammal paranoiker som jag.

Tanken är lika läskig som når jag tänker på irisidentifikation – jag ser tulltjänstemän på nån otäck flygplats insistera på att få gräva mig i ögat för att försäkra sig om att jag inte bär osynliga linser och ja, de har plasthandskar, men av äldre fabrikat med såna där hårda sömmar.

Hur behåller man sin anonymitet i en värld med Sekai Camera Face Value-applikationen (eller vad den nu kommer att heta)? Då kom jag på det. Burka. Av ett massivt material som inte släpper igenom nånting. Vad roligt, detta förkättrade plagg är plötsligt det nya svarta. Och i unisexversion. Då kunde vi med något att dölja lugnt röra oss i världen utan att folk får upp kommentarer som: ”Hon är en tvångsmässig snattare.” eller ”Ett uselt fönjobb.” Sen gör det ingenting att man får engelska sjukan av solbrist. Man kan snatta AD-droppar på nån barnavårdscentral.

Kommentarer

  1. Klockren som alltid! 😀

Lämna ett svar