post

Den svenska skolan förr i tiden

Vi hade ett intressant samtal om den svenska skolan. Jag beskrev min årskurs 7 i grundskolan som på många sätt påminde om filmen Alien: Någonstans i Nytorpsskolans korridorer fanns galna nior som man kunde vara säker på skulle göra en av följande saker om man stötte på dem:

1 – Pricka en med de koögon de snott från biologin.
2 – Kleta ner en med den smörsyra de snott från kemin så att man kom att lukta spya i minst ett läsår (som det gjorde i den korridor där stulen smörsyra de facto hälldes ut).
3 – Spotta en i ansiktet (vilket de facto skedde under det traditionella luciatåget, och det var då jag lärde mig sjunga med stängd mun, vilket gav mig ett försprång i varitébranschen).
4 – Tackla in en i ens skåp, (vilket var några centimeter smalare än ens bäcken – you do the math).
5 – Knuffa en utför en trappa.

Det här var alternativen en bra dag.

För att ta sig igenom ett läsår kunde man självmedicinera genom att köpa hasch bakom gympasalen eller hänga med en klasskamrat hem på lunchrasten och sno sprit ur föräldrarnas barskåp, ändå med en känsla av att vara on top of things jämfört med de som sniffade lim eller prostituerade sig till kunder av alla kön. Samtidigt INHÄMTADE VI MER KUNSKAPER ÄN ELEVERNA GÖR IDAG. Tydligen. Nån borde kanske ta reda på hur fasen det gick till.

Kommentarer

  1. Conny Steinmo säger:

    Tjaa, undervisningen då låg nog – inte faktiskt – men praktiskt, närmare människornas livsvillkor och den Zeitgeist son var gällande. Minns från min egen högstadietid på Nytorp under sjutiotalet hur man i sjuan i hemkunskapen öppnade skåpet under diskbänken för att hitta ett par som ägnade sig åt ganska avancerad petting.
    På biologin studerade några herrar sina egna könsorgan under mikroskop. Detta var ju före din högstadietid och det förefaller ju relativt harmoniskt i jämförelse…
    Sjuttiotalet var ju lite sladdbarn till the summer of love, så det är ju inte konstigt att fokus låg på det amorösa och sensuella delarna av livet..

Lämna ett svar